zaterdag 1 december 2018

Zeevogels op Michaelmas Cay (Great Barrier Reef)

Michaelmas Cay is niet groter dan ca. 360 m lang en 50m breed. Grotere boten gaan op het zand voor de kust voor anker, voor ondiepe landingsvaartuigen is een vaargeul afgebakend die eindigt op de afgebakende zandstrook waar mensen van gebruik mogen maken. Alle gebruik is onder de voorwaarde dat de rust van de vogels absoluut niet verstoord mag worden. 
Generaties van migrerende zeevogels hebben hier een veilig en rustig toevluchtsoord gevonden om te rusten en te herstellen tijdens hun trektochten. Minstens 23 soorten zijn waargenomen op Michaelmas Cay, waarvan 9 bodembroeders hier de ideale habitat vinden om hun nest te bouwen en hun jongen groot te brengen. 

Veel bonte sternen

Tijdens de piek van de broedperiode in de zomer zijn er wel 20.000 vogels geteld. Sooty terns (bonte stern), crested terns (grote kuifstern/geelsnavelstern), lesser crested tern (Bengaalse stern - met oranje snavel) en common noddies (noddy, eveneens een stern) zijn de voornaamste broedsoorten. Vooral voor de sooty en crested terns is het zandeiland belangrijk en dit is de enig bekende plek waar zoveel van deze vogels gezamenlijk broeden. Ik ben niet zo thuis in de meeuwen- en sternenwereld, maar het is - denk ik - de wit-zwarte bonte stern die wij nu al massaal hebben aangetroffen. Eén Bengaalse stern meen ik te hebben waargenomen, misschien waren er wel meer tussen alle andere vogels. Het lijkt me dat de noddies de sternen nog in aantal overtroffen. Vele van deze heb ik ook zien broeden. Er zijn verschillende soorten noddies en of dit allemaal common (ofwel brown) noddies zijn of ook black noddies, durf ik niet met zekerheid te zeggen.


broedende noddies


En dan waren er nog de brown boobies (bruine genten) en ook deze troffen we hier en daar op het nest aan. Op de foto zijn de twee (wat lichtblauwe) eieren in het ondiepe rommelnestje goed te zien. 
De zilvermeeuw op de bovenste foto kan een bedreiging voor de eieren zijn, als deze onbeheerd worden achtergelaten. 

Brown booby



Het vrouwtje en mannetje van de genten broeden om beurten, gewoonlijk zo'n 12 uur achter elkaar. Dan is de ander aan de beurt om in het water voedsel te gaan zoeken. Ze zijn op uiterlijk niet te onderscheiden.





Tussen al het gesnetter en gebroed ontdekte ik dit stille tafereeltje van moeder en kind Gent. Een vroege boreling, het enige jong dat ik heb gezien. Het kind kreeg een schoonmaakbeurt.




In de lucht kwam er ineens een andere stern voorbij en op de grond kwam er onverwacht een bekend vogeltje aantippelen: een steenlopertje (ruddy turnstone)
Bengaalse (?) stern



Deze noddies gaven elkaar een poetsbeurt, elk veertje kwam aan de beurt!






Hebben vogels gelaatsuitdrukkingen? Moeder en kind leken gezellig aan de babbel en het jong wilde wel eens laten zien wat hij allemaal al kon. Moeder (of is het vader?) lijkt er toch zeer mee in z'n schik en de pluizenbol hield niet op met aandacht vragen. Hoe dan ook: als je de tijd hebt om op deze plek een poosje rustig rond te kijken, valt er van alles te ontdekken.






Het is een geweldige herrie op dit eilandje. Al die vogels laten zich graag horen en dat kan op sommige momenten oorverdovend zijn. Maar verder is de sfeer rustig en wij hebben ervan genoten. Samen met het onderwatergebeuren was het een geweldige dag!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Terugblik op onze Australië-reis

Op een vakantiebeurs en aan de keukentafel zetten we met TravelEssence begin 2018 onze eerste stappen op een gedroomde reis naar Austr...