dinsdag 4 juni 2019

Melbourne city centre 2 - zuid

Iedere keer dat we van het hotel naar het stadscentrum gingen, kwamen we er langs: the Arts Centre, een complex met concertzalen en theaters voor podiumkunsten, met een soort van semi-Eifeltoren, weliswaar in het klein, maar van verre in het oog springend. We gaan weer naar Elizabeth en Bourke Street. De Public Purse is een kunstwerk op het trottoir voor het GPO/H&M gebouw. Hier hebben we vaak straatmuzikanten gezien, altijd goed voor een relaxed sfeertje. We concentreren ons nu op het zuidelijk deel van het stadscentrum.


Zoals ik mij van vroeger de bijzondere Bijenkorf etalages herinner, zo zagen wij hier de betoverende kerstetalage van Meyer: Alice in Wonderland met bewegende poppen en een stem die het (aangepaste) verhaal vertelt. Echt prachtig gemaakt! Een volgende etalage met de kerststal, benaderde het serieuze kerstgevoel meer in traditionele en soberder vorm.
 

 
Swanston/Litlle Bourke Str. Op de begane grond een filiaal van David Jones.
Onder met de rode stenen het Paton Building (1905) met duidelijke Art Nouveau elementen.



In het vorige blogbericht stond al een foto van de Royal Arcade. Dit keer de andere kant van het gebouw met een ander uiterlijk. Deze overdekte winkelpromenade is van 1869 en daarmee de oudste van Australië. Ik was echter helemaal weg van de eveneens 19e eeuwse, nabij gelegen Block Arcade. Een prachtig gebouw met fraaie mozaïekvloeren en tal van leuke winkels zoals Haigh's en Dr. Seuss








 

In Collins Str. was een modernere shopping arcade, maar daar troffen we Dafel: om echt in de kerstsferen te komen! 


Aan de modewinkels van de Cathedral Arcade, die een verbinding vormt tussen Swanston Str. en Flinders Lane, hebben we niet zoveel aandacht besteed, maar de gebrandschilderde en glas-in-loodramen, de fraaie vloeren en houten gevels van het art-deco gebouw (1925, Nicholas Building) konden op onze waardering rekenen. 




Het Manchester Unity Building is het binnenlopen ook echt waard. De buitenzijde van het uit 1932 stammende gebouw in een strakke neogotische stijl is geweldig , het interieur niet minder. Het is ook heel leuk om even in de lift een etage hoger te gaan. Met de fraaie houten roltrap is dat weer een andere belevenis. De tandartsenpraktijk ("Smile Solutions") boven hadden we gelukkig niet nodig, maar voor de bijzondere decoraties aan plafond en wanden hebben we stiekem even rondgeneusd.






Flinders Lane: Ross House, 1899 en Manchester House, ca. 1912 in Edwardian Neo-Baroque style


St. Paul's Cathedral ligt schuin tegenover Flinders Street Station. Twee must-sees.



Under the Clocks


Even oversteken - geen probleem.




Princes Bridge passeerden we dagelijks omdat deze brug de verbinding vormt tussen Swanston Str. in de binnenstad en St Kilda Rd op de zuidoever van de Yarra. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier en de omringende stadsdelen. De tweede avond hebben we hier heerlijk rondgeslenterd over de boulevards en in een van de vele restaurants aan de kade gezellig en goed gegeten.







De toren van Eureka Skydeck is het hoogste ijkpunt om je weg te vinden in het stadscentrum. Van bovenaf de stad bekijken is ook een optie.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Terugblik op onze Australië-reis

Op een vakantiebeurs en aan de keukentafel zetten we met TravelEssence begin 2018 onze eerste stappen op een gedroomde reis naar Austr...