maandag 3 juni 2019

Melbourne City Centre 1 - noord

Maandagmiddag hebben we na aankomst in Melbourne al een poos rondgezworven in het stadsdeel rond Elizabeth Street van Vic Market tot bij Bourke Street. De Tourist Info verschafte ons de rondwandeling "Arcades and Lanes", die ons vervolgens ook op dinsdag min of meer tot leidraad was bij onze verdere ontdekkingstocht. Zodra we van de markthallen Elizabeth Street inliepen, werden we overweldigd door de glazen, spiegelende en kleurige hoogbouw. Maar Elizabeth Str. bood meer dan dat en ondanks de vele glanzende torens en moderne, stralende winkelcentra, hebben we in het algemeen de binnenstad van Melbourne wel als gezellig en ontspannen ervaren. Hoewel er halverwege de vorige eeuw heel veel historische gebouwen tegen de vlakte zijn gegaan ten behoeve van moderne nieuwbouw, is er nog veel van het cultureel erfgoed bewaard gebleven en dat is in veel straten en steegjes nog beeldbepalend. De torenhoge nieuwbouw is hier minder opdringerig en dominant dan in Sydney, zo vonden wij.




Verder vonden we in Elizabeth Street een aaneenschakeling van uiteenlopende winkels, variërend van (antieke) fotoapparatuur tot de meest flitsende motoren en zoetgekleurde papegaaien - de laatste soort die ik aan mijn fototrofeeën kan toevoegen. Maar het meest opvallend waren toch wel de talloze Aziatische winkels en eettentjes - algemeen Aziatisch, Thais, Vietnamees, Koreaans, Chinees, bedenk het maar. Chinatown is iets verderop.



Voor het vervoer naar het stadscentrum hebben we steeds gebruik gemaakt van de tram. Met een Myki (ov) kaart was dat gemakkelijk en niet duur. Een deel van de binnenstad is gratis. In het stadscentrum kun je ook gratis gebruik maken van de gratis City Circle Tram. Paardenkoetsen hebben we ook gezien, maar zelf gaven we de voorkeur aan de benenwagen in het centrum. Via onze wandelroute ontdekten we kleine straatjes en steegjes als Hardware Lane en Niagara Lane; kleurrijke graffiti en strenge bakstenen pakhuizen van rond eind 19e / begin 20e eeuw.









Op de hoek van Hardware Str. en Little Bourke Str. staat Farrant's Building, in 1926 gebouwd voor zadelmaker Farrant. Evenals vele andere gebouwen staat dit pand op de erfgoedlijst vanwege de historische en bouwkundige waarde.








De ondergrondse openbare toiletten in Elizabeth Str zijn eveneens historisch. Voor de heren is er overigens eerder in dit gemak voorzien dan voor de dames: respectievelijk 1910 en 1927. Het voormalige postkantoor van Melbourne biedt sinds 2014 stijlvol onderdak aan H&M. 


Hier zijn we in de omgeving van de grote warenhuizen en winkelcentra beland. Toch vreemd, al die kerstspullen bij zomerse temperaturen.








Elizabeth Str/ Little Collins Str.














Bourke St.





The Royal Arcade, oude chique tussen de hoogglanspaleizen, waar we een Hollandse stadsfiets met de naam "Lekker" ontdekten.

De State Library of Victoria aan Swanston / La Trobe Str. is naar zeggen een van de grootste bibliotheken ter wereld. In 1854 is deze bibliotheek opgericht, nu onderging het gebouw een verjongingskuur en was voor een deel niet toegankelijk helaas. We werden verwezen naar de zijingang aan La Trobe Street. De studiezaal, waar wij nu binnenkwamen, is prachtig en was volop in gebruik. De symmetrie van de ruimte herhaalde zich in de opstelling van meubels en studieplaatsen, wat bijdroeg aan een rustgevende studieomgeving.  Een indrukwekkende hoeveelheid boeken, kranten en tijdschriften en volop moderne media behoren tot de collectie.


Maar ook belangrijke cultuurhistorische documenten worden hier beheerd. In een zaal met de naam Cowen Galery vonden we schilderijen van landschappen en portretten die tot de (culturele) historie van Melbourne behoorden.  

Melbourne - Port Phillip in 1836, niet veel meer dan een paar simpele gebouwen en tenten bij de Yarra River. De voorstelling onder is duidelijk van later tijd, maar daarvan heb ik geen gegevens genoteerd.


Metrophone : televisiezender in La Trobe St, statige gebouwen uit de tijd van de goldrush. En de City Circle Tram.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Terugblik op onze Australië-reis

Op een vakantiebeurs en aan de keukentafel zetten we met TravelEssence begin 2018 onze eerste stappen op een gedroomde reis naar Austr...